Haber

Harran Üniversitesi’nde Nar Üreticileri Buluşması Gerçekleştirildi

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, nar üreticileri, tarım uzmanları ve yerel yetkililer arasında iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 

Ziraat Fakültesi, Raz Gıda ve Tarım ile Konfrut GAP iş birliğiyle düzenlenen “Nar Üreticileri Buluşması”, bölgenin dört bir yanından gelen uzmanlar ve üreticileri bir araya getirerek nar üretiminin geleceği, pazar trendleri ve sektördeki teknolojik gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunmalarını sağladı.

Hüseyin Apan Konferans Salonunda gerçekleşen programa, Şanlıurfa Büyükşehir Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Onur Şatıroğlu, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet İlyas, Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eray Şimşek, Raz Gıda ve Tarım, Konfrut GAP yöneticileri, kamu kurum kuruluş temsilcileri, nar üreticileri, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Vali Yardımcısı Onur Şatıroğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ve Konfrut Gap Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağan birer açış konuşması yaptılar.

Açılış konuşmalarının ardından iki oturumlu panele geçildi. Emrah İnce’nin moderatörlüğünde gerçekleşen ilk panelde, Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Mehmet Aksoy ve Harran Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Binici’nin yer aldığı panelde, nar üretiminde dünya genelindeki trendler ve Türkiye’nin nar ihracatındaki kritik rolü gibi önemli konular ele alındı. Harran Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Vardin, narın tarihsel önemi ve sağlık üzerindeki faydaları hakkında detaylı bilgi verirken, Döhler Genel Müdürü Can Aydemir ise global pazarlarda nar tüketiminin neden yükselişte olduğunu ve Türkiye’nin bu talebi karşılamadaki stratejik konumunu vurguladı.

Emrah İnce’nin moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci panelde ise nar yetiştiriciliğinin daha teknik yönleri ele alındı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali İkinci ve Doç. Dr. Mehmet Mamay gibi uzmanlar, toprak seçimi, sulama teknikleri, zararlılarla mücadele ve organik tarım gibi konulara değindiler. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, organik nar üretiminde sürdürülebilir uygulamaları ve hasat sırasında kalitenin korunmasına yönelik yöntemleri vurguladı. Yanı sıra Tarım teknolojileri ve Dijitalleşme: Tarımda Dijital Teknolojilerin Kullanımı, Verimliliği Artırma Yollarını detaylı bir şekilde bir sunum gerçekleştirdi. 

İkinci oturumun son konuşmacısı Entekno Genel Müdürü Oktay Uysal, katılımcılara Nar Yetiştiriciliği ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinlik, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Ardından düzenlenen öğle yemeğinde katılımcılar, fikir alışverişinde bulunma ve olası iş birliklerini keşfetme fırsatı yakaladı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, tarımsal uygulamaların ilerletilmesi ve bölge üreticilerin çabalarına destek olma konusunda önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

Bu buluşma, Şanlıurfa’nın nar üretimindeki önemini gözler önüne sererken, bölgenin global nar pazarına katkıda bulunma potansiyelini gün yüzüne çıkardı. Ayrıca Harran Üniversitesi’nin bölgede tarımın gelişimine katkıda bulunma ve uzmanlar ile üreticilerin gelecek başarıları için bilgi ve stratejileri paylaşmaları adına bir platform sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-yildizeli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu